Kurs Hakkında

  • Süre
  • Ders
  • Seviye
  • Öğrenci

Ödev Takibi

DOREN AKADEMİ ÇOCUK KULÜBÜ’nde Ödev Takibi ;

  • Öğrencilerimize ödev yapımında yardımcı olacak pedagojik olarak yeterli ve tecrübeli grup sorumluları
  • Ödev yapımı aşamasında gerekli sessiz ve düzenli calışma odası ortamı
  • Bol gün ışığı alan ferah sınıf ortamı
  • Öğrencinin yaş grubuna uygun kitle ile ödev yapabilme imkanı
  • Kurum içerisinde öğrencinin ihtiyaç duyduğu araç-gereç ve yönlendirme desteği

gibi imkanlar sayesinde öğrencilerimizin ödevlerinin tamamını veya büyük bir kısmını kurum içerisinde oldukları süreçte tamamlamaları için destekliyor ve bu sayede velilerimizin öğrencileriyle evlerinde kaliteli zaman geçirebilmeleri için imkan sağlıyoruz. 

Öğrenmede Ödev ve Tekrarın Önemi

Bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçişinde ödevlerin ciddi bir etkisi söz konusudur. Öğretmenler dengeli ödev verdiğinde ve öğrenciler ödevini günlük yerine getirdiğinde ve öğrencilere aktif rehberlik yapıldığında ödevler istenmeyen çalışmalar değil, öğrenmeye katkısı olan çalışmalara dönüşecektir.
Yapılan araştırmalara göre yirmi dört saat içinde tekrar edilmeyen bilgilerin %90 kadarı unutuluyor. Oysa genelde çocuklarımızda bir konu işlendikten sonra o konuyla alakalı sınava ya da yazılıya kadar bir daha tekrar etme alışkanlığı yoktur. İlk iki saat içinde tekrar yapıldığı takdirde ve daha sonra da o konu hakkında aktivite yapılarak veya soru çözülerek devam edilirse bilgilerin %90 civarı kalıcı olacaktır.
Tekrarın eğitimdeki yeri pek idrak edilmediği içindir ki, öğrenilen bilgiler kısa zamanda unutulur. İşte öğretmenler, bu unutmayı önlemek için öğrencilere günlük ödevler verirler. Amaç günlük tekrar yaptırmak ve öğrenmeyi pekiştirmektir.

Ödevler kime veriliyor?

Birçok anne-baba, öğretmen tarafından çocuğa verilen ödevi kendileri yapmaya çalışır. Oysa ödevler, öğrenme ve zihinsel antrenman olması için çocuğa veriliyor. Yani ailenin çocuğun ödevini yapması, çocuğa fayda değil, zarar verir. Öğrenmesini engeller, bilgiyi unutmasına sebep olur.
Ödevleri anne-baba yerine çocuklar yapmalıdır. Böylece sorumluluk duyguları da gelişmiş olur.

Yol gösterip ödevi çocuğa bırakmalıyız

Özellikle ödevler yapılırken çocuklar yardıma ihtiyaç duyabilir. Bu durumda anne-baba ilk etapta yol göstermeli, gerisini çocuğa bırakmalıdır. Kendi işini kendisi görsün. Başarılı oldukça özgüveni de artacaktır.
Mesela a harfi yazacak. Önce anne-baba birkaç “a” harfi yazmalı ve daha sonra çocuğun elini eline alıp ve kalemi çocuk tutacak şekilde birkaç kere a harfi yazdırılmalıdır. Daha sonra a harfini çocuğun yazmasını istemelidir. Önce zorlanacaktır. Ama anne-baba onu takdir etmelidir ve devamını sağlamalıdır. Yanlışını düzelterek ve öğrenene kadar sabırla rehberlik yapılmalıdır. Bu hem çocuğun anne-babaya olan güvenini artıracak hem de kendisinde başarmak için kuvvet bulacaktır. 
Ancak bu süreç çoğunlukla anlatıldığı kadar kısa süreli değil, hayli zaman gerektiren bir eylemdir. Dolayısıyla yukarıda bahsedilen konu, çocuklarının ödevlerine yardım edebilmek adına bolca vakit ayırma imkânı olan veliler için geçerlidir.
 Maalesef bütün veliler bu kadar şanslı olamadığı için çocuklarının ödevleriyle ilgilenemez veya yoğun bir günün ardından gelen ‘’ödeve yardım’’ talebi karşısında büyük zorluklar çekmektedirler. 
Akşam işten gelen anne-babanın yardımları ile bu süreç bazen üç-dört saati geçmektedir.
Bu şekilde örneğin; Akşam 18:00 da işten gelen ebeveynin gece 22:00-23:00’a kadar ödev başında beklemesi ve hatta öğrencinin de uyku saatini geçirerek hem kendisinin hem çocuğunun kalitesiz uyku almasına bile neden olmaktadır.
Ayrıca çoğu insan ailesiyle akşamları iş, okul vs haricinde çocukları ve ailesiyle sohbet etmek, bir film izlemek, tiyatroya gitmek gibi genel tabiriyle ‘’kaliteli zaman’’ geçirme şansını da yitirmektedir.
Bu durum aslında maddeler halinde sıralarsak şu sorunları ortaya çıkarmaktadır;

  • Çocuğumuzda ve çevremizde ‘’ilgisiz’’ anne-baba algısı oluşması
  • Aile içerisinde anne-baba-çocuğun yeterli kaliteli zaman geçirememesi
  • Öğrencinin kendi başına yapmaya çalıştığı ödevlerde yeterli yardımı alamaması
  • Öğrencinin kısa süre içerinde ödevlerden sıkılması ve aksatmaya başlaması
  • Öğrencinin ödevleri hızlıca yapmak istemesi ve gerekli tekrarı yapamaması
  • Ödevlerin öğrencilerin faydası için verilen etkinlikler olmasına rağmen, öğrenci tarafından kendisine verilen bir ceza gibi algılanması 
  • Ve hatta ödev veren öğretmenlerin ve ödev verilen derslerin tamamının öğrencinin gözünde ‘’kötü ve zor’’ dersler olarak algılanması v.b. gibi

Bu nedenle öğrencilerimizin ödev takibinin de işinin ehli öğretmenler tarafından gün içerisinde yapılması, öğrencilerimizin ödevlerinde zorlandıkları noktalarda profesyonel olarak yardım alabilecekleri birisinin hemen yanı başlarında olması ve ödev yapılabilmesi için gerekli  ortamın ve çalışma sahasının da sağlanması açısından siz değerli velilerimizi DOREN AKADEMİ ÇOCUK KULÜBÜNE davet ediyoruz.